top of page

Isbading

Isbading kan har mange helsefordeler, inkludert økt forbrenning, reduksjon av betennelse og hevelse i muskler etter trening, forbedring av søvnkvalitet, økt konsentrasjon og fokus, og økt immunforsvar.

Disse fordelene kommer ved at isbading kan utløse frigjøring av fettstoffer fra fettceller, senke kroppstemperaturen, aktivere hjernens kognitive funksjoner og øke produksjonen av hvite blodceller.

Isbading coach Kristina Ilke som isbader
Isbadingscoach Kristina Ilke som isbader

Det startet med depresjon

For noen år siden, brukte jeg ikke noe tid på trening eller helse. Jeg handlet basert på hva jeg trodde var forventet av meg og hva jeg var god til, men det føltes ikke ut som om det hadde noen større betydning.

Hverdagen ble fylt av kortsiktig, tilfredsstillende vaner, og depresjon  og overvekt kom som en konsekvens.

Det var da jeg begynte og lære om isbading og biohacking.

Hvordan isbading påvirker humøret

Humøret

Hvordan isbading påvirker humøret

Mange isbadere forteller at de kjenner på en slags lykkerus etterpå. Dette er fordi kroppen skiller ut store mengder med adrenalin, serotonin og endorfiner. Disse hormonene virker nedstressende og oppløftende på humøret. Et kort bad på 20-30 sekunder, kan faktisk gi deg lykkefølelse i flere timer etterpå.

abstract-black-texture-background-hexagon_206725-413.jpg_w=1380&t=st=1671914527~exp=167191

Har du noen gang sett noen som går med lite klær om vinteren og du lurer på hvordan de ikke fryser? Det er mulig at de har isbadet mye, fordi regelmessig isbading styrker blodomløpet ditt, og gjør at du vil kjenne at kroppen, også i andre situasjoner, blir bedre til å holde på varme.

Isbading fordeler
Isbading fordeler

 Regelmessig isbading styrker blodomløpet ditt, og du vil kjenne at kroppen, også i andre situasjoner, blir bedre til å holde på varme.

Kroppstemperatur

Isbading hjelper med å forbedre:

Isbading fordeler

Blodtrykk og puls

Isbading fordeler

Både pulsen og blodtrykket ditt stiger med én gang du er i vannet. Hjertet jobber hardt for å holde de vitale organene dine varme. Dette kan, dersom det gjøres ofte, på sikt gi deg lavere hvilepuls, og være med på å styrke hjertet ditt.

Isbading fordeler

Konsentrasjon og fokus

Isbading fordeler

Kuldebehandling kan aktivere hjernens kognitive funksjoner. Når kroppen utsettes for kulde, frigjøres adrenalin, et stoff som bidrar til å øke konsentrasjon og oppmerksomhet. Kulde kan også øke blodstrømmen til hjernen, noe som kan bidra til å forbedre hukommelse og læring.

Isbading fordeler

Immunforsvaret

Isbading fordeler

Kuldesjokket setter immunforsvaret i alarmberedskap. Enkelte studier viser at det kan øke produksjonen av hvite blodceller som fører til styrket immunforsvar, som ditt gjør deg mer robust mot forkjølelse og andre sykdommer.

Isbading fordeler

Søvn

Isbading fordeler

Kuldebehandling kan bidra til å senke kroppstemperaturen og forbedre søvnkvaliteten ved å øke den naturlige kroppstemperatursenkingen som skjer ved sengetid.

Kan isbading være nøkkelen til å forandre dine vaner og din livsstil for godt?

Disiplin og motivasjon er ikke noe du er født med, men snarere en egenskap du kan utvikle og styrke. Det kan sammenlignes med en muskel som kan bli sterk gjennom trening. Din evne til å ta gode valg er begrenset, og når denne evnen er brukt opp, kan det være vanskeligere å gjøre gode valg.

Hormoner som noradrenalin, endorfiner og dopamin spiller en viktig rolle i din motivasjon og evne til å ta gode valg. Mange mennesker har for lite av disse hormonene, og dette kan påvirke selvtillit og humør.

Mange har for lite noradrenalin, dopamin og endorfiner i kroppen. Alle disse 3 hormonene er kjemikalier som påvirker hjerneaktiviteten og humøret vårt. Endorfiner fungerer som smertestillende stoffer, mens noradrenalin og dopamin regulerer motivasjon, læring, beredskap og følelse av velvære.

Isbading kan øke mengden noradrenalin i kroppen med 540% og dopamin med 250- 350%! Dette kan ha en positiv effekt på depresjon, bipolar lidelse og generelt velvære. Isbading kan være en svært effektiv måte å øke disse hormonnivåene på, selv for dem som ikke lider av nevnte lidelser.

Dette og mye mer kan du lære på isbading med Kristina, du får kjenne på mestringsfølelsen av å isbade og noen fantastiske timer!

Du kan også booke en time med Mental Trening for å finne ut mer om hvordan du kan best kan dra nytte av disse fordelene basert på din situasjon og dine behov. 

bottom of page